bila nk kawen???




Dimulakan dengan bismillah..cer baca tajuk kat atas bila nak kawen???soalan nih la yang paling fofular untuk anak dara seperti jc nih..jc pergi ke mana saja mesti ada orang akan tanya bila nak kawen??bila nak ada anak??umur pun da meningkat..haish,kadang-kadang jc rasa naik rimas bila orang tanya soalan yg jc tak boleh jawab..jc kalau orang tanya soalan camni jc akan jawab no komen,tunggu jerk la kad jemputan nanti kalau ada kad jemputan insyaallah jc akan jemput semua jangan risau..


siapa yang taknak kawen kan...jc asa semua orang nak kawen..tipu la kalau cakap taknak kawen tapi tawla pulak kot ada yang tak nak kawen huhu..jc sendiri pun nak kawen..tapi dah takda jodoh lagi nak buat macam mana..memang tidak dapat dinafikan umur 20-an ramai yang sudah mendirikan rumahtangga dan punyai anak sendiri..tetapi pada pendapat jc perkahwinan adalah satu tempoh yang memerlukan masa yang sangat panjang untuk berfikir..perlu fikir sedalam-dalamnya ia melibatkan kehidupan kita selama-lamanya..


Memang tak salah kalau nak kawen awal mungkin jodoh dia dah sampai atau dia sudah sedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang suami or seorang isteri...then tak salah jugak kalau kawen awal lagi cepat lagi bagus untuk mengelakkan daripada maksiat or membina masjid yang suci..berbalik pada cerita bila nak kawen??kita yang belum kawen nih bukan pasal memilih calon suami or isteri konon nak yang baik,soleh perfect la kiranyaa..bila orang tanya bila nak kwen??bila kita jawab takda calon lagik..then diorang jawab memilih la tu..takda lah memilih sangat yang penting dia boleh menerima kita dengan seadanya sudah cukup untuk kita merasa bahagia selama-lamanya..


kalau kita nak kahwin disebabkan tak sabar bila tengok kawan-kawan kita ramai yang dah kawen it’s better for us to stop thinking about that...kita tidak pasti bagaimana perjalanan hidup kita selepas kita berubah status daripada singgle and available kepada married..bukan status sahaja berubah malah tanggungjawab juga berubah..bukan senang nak kawen nih..memangla kita tengok orang lain kawen kita akan cakap wah bestnya kawen..bila la kita nak kawen pulak urm..mungkin allah belum bagi jodoh lagi untuk kita kita pun tak tahu siapakah jodoh kita sebenarnya..jodoh itu rahsia allah..mungkin satu hari nanti sampai la jodoh kita insyaallah amin..


konklusinya tidak perlu risau bila jc mahu kawen???kerana jodoh itu rahsia allah..jc tidak tahu apa kisahku seterusnya kerana itu semua rahsia allah,mungkin bukan masanya untuk jc ada keluarga kerana Allah tahu jc belum bersedia untuk perhubungan yg lebih serious...insyaallah kalau jc sudah jumpa jodoh jc,jc akan jemput warga blogger semua yeaa...pikir-pikirkan renung-renungkan lah selamat beramal...jumpa lagi yeaaa..nt jc akn hapdate lagi insyaallahh..see yeaaa..daaa..





♥ Da baca eh? Mekasih.. ♥

2 doakan jijahcomey kurus:

Zura Rahman said...

Memang biasa soalan camni...tak habis2 akan ditanya je

cik mieza said...

@Zura Rahman kn...kdang2 nek nyampah dgr klo org dok tnya soalan cm2..haishh...sbar jerk laa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...